Mokoš – Test Vremena

Ponovo smo zajedno! Мокош / Mокоš i Mycosmosoul, ovog puta slavimo prvi Мокош / Mокоš rođendan 🙂

Autorski organski nakit i modni detalji rađeni tradicionalnim i savremenim tehnikama, ručno, koji odoleva vremenu i krči put ka srcima.
Nesumnjivo jedinstven, i samo naizgled jednostavan dizajn koji u kombinaciji sa prirodnim materijalima čini funkcionalan i modularan nakit.
Predstavljamo Vam nakit Мокош / Mокоš kroz zanimljiv i sadržajan intervju – uživajte 🙂

_MG_9770

_MG_9705

_MG_9806

1. Vreme je proletelo i prvi rođendan МОКОШ (Mokoš) je tu iza ugla. Kako bi najbolje opisala godinu iza МОКОШ (Mokoš)?

Pa, prohodala je…  A danas, evo, i progovorila 🙂

Ako uozbiljimo priču, postoje dva moguća odgovora na ovo pitanje.

Jedan bi bio vrlo ličan i većini, sigurna sam, nezanimljiv.

Drugi bi bio da je ovo bila godina u kojoj sam sebe kroz rad na МОКОШ (Mokoš) nebrojeno puta iznenadila. I mnogo toga naučila. U svakom smislu.

Bila je to godina u kojoj su se dešavala i neka čuda.

Neočekivano i potpuno neplanirano u nekim najtamnijim uglovima slepih ulica uklapala se slagalica od pre 5 ili mnooogo više godina.

I kada je u pitanju moda, nakit konkretno.

I kada su u pitanju ljudi.

_MG_9633

_MG_9697

2. Poznato je da u staroslovenskoj mitologiji Mokoš važi za zaštitnicu žena i ženskih poslova, posebno predenja. Da li je u pitanju čista slučajnost ili postoji neka viša simbolika?

Uh, ovo je već lakše pitanje 🙂

Mokoš sam prvi put upoznala i “oživela” kao lik u jednoj svojoj drami, koju bih danas žanrovski mogla da odredim kao epsko-fantastičnu komediju.  U kojoj se bilo sakupilo lepo društvance staroslovenskih bogova, tada totalno nepopularnih i nepoznatih široj javnosti 🙂

Kao neko ko je uz dramaturgiju studirao i istoriju umetnosti i mnogo i rado čitao i Srejovića i Čajkanovića (nisu u pitanju modne ikone :), mogu da kažem da sam tačno znala šta radim.

Tako da je i izbor imena i logotip koji sam uradila za МОКОШ (Mokoš), a koji je zapravo na sistem linija sveden motiv preslice, vrrrlo nameran i totalno promišljen.

_MG_9668

_MG_9666

_MG_9724

3. Svaki proizvod koji MOKOШ plasira je izrađen ručno korišćenjem fuzije tradicionalnih i modernih tehnika. Koliko i zašto je po tvom mišljenu bitno sačuvati tradiciju, stare zanate i generalno “know how” u ovom potrošačkom svetu?

Nedavno sam naletela na jedan odličan tekst vezan za projekciju  trendova, ne samo modnih, već generalno, u narednim godinama, kada su u pitanju generacije koje zovemo „Milenijalci”.

Poenta je da oni, a oni su danas i sutra ovoga sveta, već sada osećaju prezasićenost “masovnim”, i da će vremenom sve više gravitirati ka individualnom, ka handmade i  handcraft proizvodima.

Dakle, ovo je odgovor iz tržišnog ugla.

Na žalost, kako smo mi na periferiji trendova, ta tendencija je nekoliko ozbiljnih koncentričnih krugova daleko od nas. Nas ovde, u Srbiji, u smislu potrošača.

Ali, iskustveno, sada posle nepunih godinu dana, mogu da kažem da su upravo Milenijalci oni koji jako dobro kapiraju i vole to što МОКОШ radi.

Sa druge strane, kao zemlja koja ukršta najraskošnije moguće kultulorološko, istorijsko, pa tako i zanatsko nasleđe, znanja i veštine, to može da bude ono što će nas sa periferije pomeriti u centar.

Ali kao kreativce.

I mislim da se to već dešava.

Generalno, svi koji su ili su bili, duže ili kraće, deo МОКОШ (Mokoš) priče, uživaju u radu rukama, u tom zanatskom delu, od heklice do ubodne testere. Prosto, vole to.  I mislim da je ta pozitivna energija pojedinca ili grupe pojedinaca koja se upisuje tokom procesa rada svojim rukama u finalni produkt, nešto što handmade proizvode pretvara u ekskluzivu, u prestižnu stvar, što malo po malo donosi i opipljiv rezultat .

_MG_9766

_MG_9682

_MG_9630

4.  Svedoci smo da je danas sve postalo “organsko”, šta to konkretno znači za Mokoš?

Iz ugla mene kao Steff,  to je disanje mog vazduha.

Pričanje kroz nakit i modne dodatke moje priče, mog životnog stava, koji je uvek bio organic.

Tako da je u nastajanju МОКОШ (Mokoš) irelevantno što je organsko trenutno trend.

Koncept bi bio isti i pre 10-15 godina.

Kada smo, na primer,  istresli sadržaj jedne fijoke i tražili patern za prvu МОКОШ (Mokoš) kolekciju (tada je МОКОШ (Mokoš) imala ideju da će biti i ostati dvojac, znači tim), zgrabila sam iz gomile uzoraka jedan i rekla:

„OVO! Ovo hoću. Izgleda kao crv, a sve što je ORGANSKO ima crve! Može da bude naušnica, ogrlica, narukvica…”

I tako su nastali “Crvići”, МОКОШ (Mokoš) prvenac, bukvalno u 5 minuta.

To je jedan od primera tih uklapanja slagalice koje sam ti pominjala na početku.

Za МОКОШ (Mokoš) kao brand, organsko  znači korišćenje prirodnih materijala, elemenata iz prirode i prirodnih formi  kao inspiracije. Što je moguće više. I doslednije.

Trenutno sam, na primer, opsednuta pravljenjem zaliha koštica sezonskog voća, koje čistim, perem, sušim na vazduhu i polako pretvaram u dugmiće za ogrlice i narukvice u “SvuciObuci” kolekciji.

A imam i još nekoliko ideja na tu temu koje usput nastaju.

Voće predhodno pojedemo, naravno, tako da je МОКОШ (Mokoš) još malo pa nakit i za telo i za jelo :)))

_MG_9737

_MG_9735

_MG_9819

5.  Nove kolekcije “SvuciObuci”, “ŠizzPlizz”, “Bele i Debele” i uvek originalne ideje, gde nalaziš ideje za nove proizvode i odakle crpiš inspiraciju?

Ako govorimo o nazivima, onda je igranje rečima moja prirodna i profesionalna potreba.

Ako govorimo o fotkanju, onda je to kombinacija gorepomenutog, iznudice i činjenice da volim da jedem rekvizitu :)))

A ako govorimo o nakitu, o kolekcijama koje si pomenula, u osnovi je to pronalaženje nekog paterna i onda njegovo variranje u različitim pravcima do granica krajnjeg iscrpljivanja mogućnosti.

Konkretno, “Bele i Debele” i “ŠizzPlizz” razvile su su se iz prve МОКОШ (Mokoš) kolekcije, “Crvići”, a kao posledica ideje progresije u okviru istog paterna i potrebe za kombinovanjem pamuka sa drugim materijalom, ovde konkretno, bojenim drvetom.

U osnovi “ŠizzPlizz” i “Bele i Debele” su prelazna faza ka “SvuciObuci”, gde sam konačno uspela da zaokružim svoju početnu ideju ručno rađenog modularnog perivog organskog nakita.

Ali već se u glavi polako pomeram od hladnog porcelana ka nekim drugim materijalima.

Mada ću se na “SvuciObuci” sigurno zadržati još neko vreme :)))

_MG_9652

_MG_9706

_MG_9700

6.  Možeš li da ukratko opišeš proces stvaranja novog Mokoš proizvoda od ideje do finalnog proizvoda?

Ukratko mogu da ti kažem ono što bih ja želela da taj proces bude, a to je timski rad.

Modularan. I interaktivan. Dakle, da ima ista svojstva kao i sam nakit.

Da se sastav tima menja prema potrebi I da svaka osoba u timu radi na najbolji način ono što najbolje ume.

МОКОШ (Mokoš) je startovala kao koncept i zbir veština koje je u brend donela jedna osoba i kao zbir veština koje je donela druga, dakle kao dvojac.

I to vrlo komplementaran dvojac u kreativnom smislu, što se uostalom videlo i u našim ranijim pokušajima saradnje pre 10tak, ili ponovo pre 6-7 godina, kada smo se nakratko bavile obućom, odnosno tašnama.

Onda se stvar razvila u pravcu +1, pa +2, dakle u jednom trenutku je to bilo 8 ruku i izgledalo je da to ukrštanje različitih energija, iskustava, veština i znanja daje odlične rezultate.

Ja sam oduvek bila timski igrač. Volim što mogu da igram na različitim pozicijama, što mogu da budem i podrška s klupe i vođa tima.

U tom smislu nemam nikakve komplekse.

Obožavam da radim sa ljudima koji znaju nešto bolje od mene. Ili nešto što ja ne znam, pa usput od njih mogu da učim.

Donekle i na mahove to je i bio slučaj tokom predhodnih godinu dana u МОКОШ (Mokoš). I to su izvesno bili momenti kojih ću se sa radošću sećati uvek.

Već izvesno vreme taj dvojac, na žalost, МОКОШ (Mokoš) rečnikom rečeno, počeo je da se para.

Na početku smo se oročile na godinu dana i izgleda da je to bilo realno.

Mada sam ja optimista i vidim i dalje prostor da se po tom modularnom principu u МОКОШ (Mokoš) ponovo uklope i neki novi i neki stari saradnici, kada se za to steknu okolnosti.

_MG_9714

_MG_9742

7.  Jedna od stvari koja Mokoš izdvaja od drugih je funkcionalnost samih komada nakita, modularni nakit sa izmenjivim dodacima, perivi delovi, multifunkcionalni komadi. Šta misliš o ideji za kolekciju koja bi bila potpuno prilagodljiva željama i ukusu kupaca u smislu “sklopi sam” gde bi svaki element bio podložan promeni (boja, natpis, kačenje, dodaci i sl.)?

Mislim: BRAVO! Stvarno.

To znači da si totalno ušla u МОКОШ (Mokoš) način razmišljanja 🙂

Ono što vidim kao najvišu tačku do koje bih volela da МОКОШ (Mokoš) stigne jeste INTERAKTIVAN MODULARAN ORGANSKI NAKIT.

To je samo malo drugačije od ovoga što si ti opisala. Ne prilagođavanje, već saradnja i dopunjavanje na relaciji kreator i kupac kao ko-kreator.

Meni je ZEN za 21. vek da postoji nakit koji ima ta novomilenijumska svojstva modularnosti (sklopivosti ili vezivanja na više načina, promene oblika, prekombinovanja detalja i dodataka), ali i interaktivnosti, u smislu da ti ja kao МОКОШ (Mokoš) ponudim elemente za kombinovanje i nekoliko kombinacija, a da me ti kao kupac iznenadiš novim mogućnostima nošenja i kombinovanja  i tako napraviš povratnu informaciju kao inspraciju za mene.

A da su, pritom, tehnike izrade tradicionalne, čak do samih izvora civilizacije.

U tom pravcu su napravljene i  “SvuciObuci”  ogrlice i narukvice, ove kratke sa hladnim porcelan dodacima i nove , sa dugim lancem na kome dodaci  mogu da se skidaju i navlače pa tako i kombinuju po želji.

Na njima trenutno najviše radim i nadam se da će u narednih mesec dana da izađe kompletan miks sa svim komponentama.

Takodje, krajnji ideal jeste stvaranje tako lojalnih kupaca koji će kupovati element po element iz različitih МОКОШ (Mokoš) kolekcija i kombinovati ih na individualan, samo svoj način.

Mada mi se vrlo svidja tvoja ideja da kupac može da promeni i boju, a ne samo forme i kombinacije boja. Ne da NARUČI boju , već da je promeni…

Eto, sada si dobila i odgovor na pitanje odakle dolazi inspiracija :)))

_MG_9675

_MG_9699-1

8.  Gde vidiš МОКОШ (Mokoš) u narednih 5 godina? Da li je u planu osvajanje novih tehnika i proširenje kolekcija i na odevne predmete?

Ovo je sada jedna od onih situacija: “Dragi putnici, vežite se, stavite svoje mozgove, ideje i snove u teglu, vraćamo se natrag na Zemlju :)))”

Imam previše iskustvenih kilometara iza sebe  da bih verovala u  mogućnost planiranja bilo čega. Tako da „planiram“ i „vidim“ nisu moje reči.

Volela bih da jesu, mislim da je tako i  lepše i lakše.

Ali i pre 5-6 godina sam jednom prijatelju prepričavala san koji me je proganjao, tokom cele te godine,  a nisam ga razumela, a onda sam ga se prošle godine setila kada je  počelo da odmotava МОКОШ (Mokoš) klupko i rekla:  „Steff, i to bi bilo -TO!“.

U stvari, tek sada shvatam da nije slučajno što mi se svidelo da se ovaj set fotka na pruzi.

Jedan moj profesor je govorio da svaki dobar film ima prugu. I voz.

Jer ko zna koga dovede.

Ili gde te odvede.

Bitno je ne stajati u mestu.

_MG_9655

_MG_9791

 

 

3 Comments

Add yours →

  1. Bravo za Borisa i njegove sposobnosti retuširanja kože…
    Mogao bi mi održati mali kurs 🙂
    Super fotke i bravo za vas dvoje 🙂

    Like

  2. Ponekad je potrebno da prođe neko vreme između dva čitanja. Pogotovu sopstvenih rečenica. Ili dva gledanja. Pogotovu VAŠIH fotki 🙂 Doduše, njima je lepo da se čovek I češće vraća. Lepote radi 🙂 Poenta je da sam prijatno iznenađena koliko se stvari iz ove naše priče od pre gotovo godinu dana već ostvarilo. A ono što me dodatno fascinira je način na koji se slagalica sinhroniciteta nastavila da uklapa…Tako da HVALA još jednom. I za set. I za sećanje. A pogotovu hvala na prilici za podsećanje. Volem vas I takoj to 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: