Vikend izvan klišea – Zlatibor

Dok smo se budili iz zimskog sna prošli su svi praznici, neradni dani, odmori.

Gde pobeći za vikend?

Uhhh, bila sam tamo milion puta… Daleko je, izgubićemo ceo dan u putu… Tamo nema nikakvog sadržaja…
Nakon silnog preslišavanja u sebi i sa samo 2 dana vremena odluka je pala – drugarica (The Flying Fashionista) pod ruku i pravac Zlatibor!

Za kratko vreme smo već sve isplanirale – aktivan i nesvakidašnji „weekend getaway“ koji će probuditi telo, duh i sva čula.
Ovo je moj predlog – TOP 5 stvari za uspešan „weekend getaway“

1. Kajak avantura

Na nekih 20-ak km od Zlatibora ka Kokinom brodu nalazi se prirodno ogledalo, Radojinjsko jezero.

IMG_9558

IMG_9524

_MG_9560

_MG_9552

_MG_9529

_MG_9528

Vreme je za kajak avanturu, naivno misleći da je to lako i jednostavno 🙂 🙂

 

_MG_9549 copy

Veslanje deluje jednostavno ali kada dve osobe moraju da se sinhronizuju to drastično menja stvari. Nakon samo par minuta, dok je ponestajalo snage smo shvatile da nam koordinacija pokreta i nije baš najjača strana. Stara poslovica kaže: „Vežbom se postiže savršenstvo….“ te smo i mi uspele da se pokrenemo u pravom smeru.

img

Kayak2

_MG_9545

_MG_9550

Pogled sa sredine jezera oduzima dah i otkriva potpuno novu perspektivu prirode i iluziju da se nalazite između neba i zemlje.

Ovo je bilo jako zanimljivo iskustvo i toplo preporučujem da se oprobate u kajaku.

2. Mountain climbing (penjanje sa užadima)

Pobediti sebe, savladati strahove, nazovite to kako hoćete ali se ja plašim visine. Nikada ranije nisam probala ovako nešto i mogu vam samo reći da je fantastično. Penjanje je bilo organizovano na oštrim obroncima stena koje gledaju na Radojinjsko jezero. Dok stojite u podnožju prosto ste u neverici da je fizički moguće popeti se do vrha, ali život počinje van komforne zone!

 

received_10155305315596880-01

Kacigu na glavu, rukavice na ruke, sreća u džepu i pravac do vrha. Dok se penjete, svih 10 minuta deluje kao večnost ali kada se popnete na vrh pruža se neverovatan pogled i tada shvatite da je sve vredelo. Onda je na red došao spust, kažu da je lako, treba raditi sve u obrnutim redosledom. Nije bilo baš tako, potrebna je koncentracija i dobra koordinacija dok se umor polako prikrada. Generalno se treba držati pravila koje je upotrebljivo u mnogim sferama života: “As slow as possible, as fast as necessary”.

ZlatiborMK-7176
Photo By Mirko (https://www.instagram.com/kuzmire/)

IMG_6564

3. Hiking

“Izgubite” se u prirodi, nogu pred nogu pa gde vas put odvede. Za svakoga po nešto, označene staze za iskusnije, predivni predeli, šume, poljane, kamenjari, stepe, vodopadi…. prosto je neverovatna raznolikost predela. Kao oprobani recept za digitalnu detoksikaciju preporučujem izležavanje sa ćebencetom na sunčanom proplanku dalje od ljudi uz blagi šum vetra i cvrkut ptica.

Ukoliko ste ograničeni sa vremenom uvek postoje razne urbane staze koje možete brzo preleteti kao što je poseta spomen obelisku streljanim partizanskim ranjenicima na Kraljevim vodama i Palisadu 1941. godine koji se nalazi na oko 5km od turističkog centra.

 

 

Zlatibor 08 017

Zlatibor 08 021

4. Speleologija (amaterski naravno)

Ukoliko ste u mogućnosti posetite Stopića pećinu, pravo skriveno prirodno bogatstvo kroz koju protiče Trnavski potok. Pećina se nalazi na 20-ak km od Zlatibora ka Sirogojnu.

 

Ovo je ujedno i jedina dostupna, istražena pećina na Zlatiboru koja ostavlja bez daha.

Ono što ovu pećinu izdvaja su jedinstvene prirodne krečnjačke formacije – bigrene kaskade i kade. Ukoliko imate sreće da je visok vodostaj možete da vidite i fantastičan vodopad koji svojom snagom zaglušuje posetioce koji je simbolično nazvan izvorom života.

5. Wellness – SPA (ugodite sebi)

bty

Uvek je pravi momenat da se radi na sebi, kako fizički tako i mentalno, ceo welness pokret govori o tome. Ovo je investiciju u sebe i budućnost, jer je negovan čovek dugovečniji, srećniji i svakako produktivniji.

U Hotelu MONA možete utonuti u drugi svet u njihovom fantastičnom wellness centru. Nakon saune i bazena, na red je došlo i to malo zadovoljstvo ispijanja biljnog čaja na ležaljkama u organski dizajniranom enterijeru u kome lako zaboravite da ste u zatvorenom prostoru.

2123

Ovo je moja lista top 5 stvari koje možete da radite na Zlatiboru u svojstvu kratke „weekend gateway“ avanture. Da li bi ste vi dodali još nešto 🙂 ???

Ukoliko volite da budete u prirodi i volite avanturu pogledajte i naš blog o Staroj planini – Wonder Forest

https://mycosmosoul.com/2016/08/30/1342/

slika 8

One Comment

Add yours →

  1. My dear Maja, what an amazing place and photos! ❤ I would love to go hiking there, what a pleasure must have been! Hope you had a wonderful time! 😀
    Stella
    http://www.stellaasteria.com

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: